50% dokončano

Skoraj ste že tam! Prosimo, izpolnite ta obrazec in pritisnite spodnji gumb za takojšen dostop.

Aljoša Huber

Odkrijte dobro znano, a redko uporabljeno strategijo za rast vaših dobičkov tudi za 128% v naslednjih 30 dnevih ...

Vaše podatke bomo skrbno varovali in jih ne bomo delili z nikomer.

BLOG

Poslovni nasveti za vašo izjemno rast

Preden se lotite razvoj izdelka ali storitve si morate prebrati to!

Še nikoli se ni svet tako hitro spreminjal, kot danes. Nekoč so določeni izdelki zadoščali potrebam trga tudi desetletja, danes pa komajda zdržijo kakšno leto. Kako lahko podjetja držijo korak in se temu prilagajajo?

Še nikoli se ni svet tako hitro spreminjal, kot danes. Nekoč so določeni izdelki zadoščali potrebam trga tudi desetletja, danes pa komajda zdržijo kakšno leto. Kako lahko podjetja držijo korak in se temu prilagajajo?

Dejstvo je, da 62,8% podjetij propade. Zakaj? Vsekakor je za uspeh pomembna ekipa, zaposleni. Predvsem pa podjetja propadajo, ker ne poslušajo trga. In ker se trgu ne prilagajajo.

In nič ni za to bolj primerno kot vitko inoviranje. To je inoviranje z najnižjimi stroški.

Tako inovirajo startupi. In tako bi moralo inovirati vsako podjetje.

Podjetje bi torej moralo z minimalnimi stroški odstranjevati negotovosti. Kako to doseže?

Gre v bistvu za razvoj izdelkov v 4 korakih.

1) SEGMENTACIJA KUPCEV - RAZISKAVA TRGA

Ko se lotimo razvoja nekega novega izdelka, najprej pomislimo, da bi bil ta izdelek primeren za skoraj vse kupce. Vendar, četudi bi izdelek lahko koristil veliko ljudem, to še zdaleč ni garancija, da ga bodo tudi kupili in uporabljali. Za odločitev o nakupu mora biti njihova bolečina dovolj velika.

Zato je ena od najpomembnejših stvari na začetku razvoja izdelka ali storitve, da čim bolj natančno profilirate svojega nišnega kupca. Kaj to pomeni?

Vživeti se je je treba v vašega kupca. Spoznati je treba, kako razmišlja, kaj zna, kaj razume, kakšne so njegove navade.

Tako lahko izdelamo natančen profil našega idealnega kupca. Npr. če bomo ponujali ribiško opremo, bomo iskali zgodnje (prve) kupce v segmentu moških, starih od 40-60 let, ki jih zanima ribištvo, umirjanje in preživljanje prostega časa v naravi.

Gre torej za zoževanje segmentov kupcev, da lahko čim natančneje prilagodimo razvoj izdelka ter kasneje tržne strategije in kanale, torej poti do kupcev.

2) PREVERJANJE PROBLEMA

Še preden se lotite snovanja rešitve (izdelka, storitve), je pomembno, da preverite vaše predpostavke v zvezi s problemom, ki bi ga naj po vaše kupci in uporabniki imeli (problem/segment market fit).

To je najbolj učinkovito izvajati z intervjuji, v kombinaciji z drugimi testiranji vaših predpostavk. Tako izveste, kako velik je problem dejansko, ali obstajajo morda drugi večji problemi, kot ste jih predpostavili ipd.

Pomembno se je zavedati, da so vse ideje, ki jih imamo v glavi pri razvoju novega izdelka, zgolj in samo naše PREDPOSTAVKE. Naši kupci lahko stvari vidijo popolnoma drugače. Ker smo ljudje različni.

Zato se je treba vživeti v kupca in do potankosti preveriti moč problema pri kupcih samih. Samo to šteje.

3) PREVERJANJE REŠITVE

Šele v tej fazi nišnim potencialnim kupcem začnete predstavljati svojo predpostavko rešitve (izdelek, storitev), dokler le-ta ne bo najbolje reševala njihovih največjih problemov, ki ste jih prej dodobra preverili. Samo tako lahko ustrezno razvijete pravi izdelek (problem/solution fit).

Čar vitkega inoviranja je, da tudi prototip (MVP) razvijate z najnižjimi možnimi stroški, pravzaprav ga lahko razvijate zgolj na papirju ali prek enostavne spletne strani z ustrezno razlago.

Največji preizkus uskladitve rešitve in problema je, ko je kupec takoj pripravljen KUPITI vaš izdelek ali storitev ZA USTREZNO CENO. Šele tedaj začnete izdelek dejansko izdelovati in tržiti.

4) KOMUNICIRANJE EDINSTVENIH PREDNOSTI

Pri trženju se je treba potruditi z VTISOM, kar pomeni, da morate zelo dobro znati izpostaviti tudi vaše edinstvene prednosti (EPV), ki bodo kupce dodatno prepričale, zakaj ste prav vi tisti, ki ste vredni zaupanja? Razmislite močno o tem, zakaj bi kupci kupili prav od vas? Katere koristi ponujate kupcu?

Zakaj bi moralo vsako podjetje uvesti vitko inoviranje v svoje poslovanje?

Če boste pri razvoju izdelka upoštevali te štiri temeljne korake vitkega inoviranja (natančna segmentacija kupcev, globoko preverjanje problema in rešitve ter odlično komuniciranje edinstvenih ponujenih vrednosti), boste nove izdelke in storitve razvijali in tržili veliko USPEŠNEJE in Z NIŽJIMI STROŠKI, kot kdajkoli poprej.