50% dokončano

Skoraj ste že tam! Prosimo, izpolnite ta obrazec in pritisnite spodnji gumb za takojšen dostop.

Aljoša Huber

Odkrijte dobro znano, a redko uporabljeno strategijo za rast vaših dobičkov tudi za 128% v naslednjih 30 dnevih ...

Vaše podatke bomo skrbno varovali in jih ne bomo delili z nikomer.

BLOG

Poslovni nasveti za vašo izjemno rast

Ali tudi vas zaposleni in kupci ne razumejo? Kako motivirati s pravilnim komuniciranjem?

Se tudi vi pri poslovanju velikokrat znajdete pred izzivom, kako ljudem na čim enostavnejši način razložiti tudi najbolj kompleksne zadeve? Poslovanje je že samo po sebi zelo kompleksen posel, sploh če je vaša naloga, da ga vodite. Veliko mojih strank, direktorjev in lastnikov podjetij potoži, da se jim zdi, da se posel nikamor ne premika ali celo upada, kljub temu, da delajo vse več in več, prav tako pa tudi njihovi zaposleni delajo na polno, vendar jih je vse težje in težje motivirati. Motivacija pa pada tudi njim samim. Morda še bolj kot zaposlenim. In nič več se ne zdi zabavno in vznemirljivo, kot je bilo nekoč, ko so ustanovili podjetje. Velikokrat celo pozabijo, zakaj so sploh ustanovili podjetje. In prav v tem leži problem. Ampak, naj vam zaupam nekaj spodbudnega. Na srečo se v tem skriva tudi rešitev.

Vprašajte se iskreno, kaj je bil tisti glavni povod, da ste ustanovili podjetje?

Morda ste direktor podjetja, ki ga niste ustanovili vi in sploh ne veste, zakaj je bilo ustanovljeno? Če tega ne veste vi, mislite, da to vedo vaši zaposleni? Ste morda ustanovili podjetje zgolj zato, da bi bili samostojni ali zato, ker se je pokazala priložnost in ste hoteli več zaslužiti, globljega smisla pa vse skupaj nima?

Potem je morda čas, da najdete ta smisel, neko višje poslanstvo, s katerim se boste poistovetili tako vi, kot tudi vaši zaposleni in kupci. Toda pozor! Morda boste ugotovili, da tega smisla ne najdete, kar je lahko precej zastrašujoče. A raje na to poglejte s svetle strani. Morda je prav zdaj čas, da greste naprej in najdete tisto nekaj, kar bo dajalo večji smisel temu, kar počnete v življenju. Druga zastrašujoča stvar, ki jo je pri tem potrebno premagati, pa je, da morate pogledati globoko vase, v svoje podjetje in na trg, da boste našli odgovor na to, zakaj počnete to, kar počnete. Odlično morate torej poznati in razumeti sebe, podjetje in trg. Vse skupaj mora igrati v sozvočju, sicer bo prihajalo do trenj.

Odgovor na vprašanje zakaj namreč vedno razjasni marsikateri dvom ali nerazumevanje. Že nekje od tretjega leta naprej ljudi okoli sebe vneto sprašujemo »zakaj«. Stvari bi radi razumeli, ker se potem lažje odzovemo in lažje odločamo. Četudi se nekateri odrasli prenehajo spraševati zakaj in se morda celo vdajo v usodo, da tako pač že mora biti, v glavah še vedno odmeva in kljuva ta magični zakaj.

In kaj ima zdaj ta famozni zakaj opraviti s pritoževanjem strank glede stagnacije, upadanja ali (pre)naporne rasti posla?

Na posel lahko gledamo kot na hišo ali piramido (glej sliko). Velikokrat uporabljamo izraz, da morajo biti temelji zdravi, če želimo imeti dolgoročno stabilno hišo. Pa tudi to, da hiše ne moreš začeti graditi pri strehi ali kjerkoli drugje, kot pri temeljih. In prav v sržu temeljev posla se nahaja ta »zakaj«.

Odgovor na »zakaj« je namreč poslanstvo vašega podjetja. Tisto nekaj več. Zakaj počnete to, kar počnete? Kaj je tisti višji cilj? V kaj verjamete? Katere občutke to vzbudi v vas? Je to mogoče vaš prispevek k energetski učinkovitosti? Ali pa je to večje zadovoljstvo in sreča vaših strank? Morda želite prispevati pomembno spremembo v neki dejavnosti ali na svetu?

Če podam primer najbrž najbolj znamenitega odgovora na ZAKAJ, kot so ga vsaj nekoč razglašali pri podjetju Apple: »Verjamemo v spreminjanje obstoječega stanja«. Ta odgovor na zakaj so potem pospremili še s KAKO (to delamo): »Verjamemo, da lahko obstoječe stanje spremenimo z drugačnim razmišljanjem (think differently)«, in na koncu s KAJ (delamo): »Apple obstoječe stanje spreminja tako, da izdeluje računalnike, ki odlično izgledajo, so zanesljivi in enostavni za uporabo. Zato smo izjemno inovativno podjetje.“ Ali čutite to samozavest? Višji namen? Tisto nekaj več? Smisel, ki poganja podjetje in njihove kupce v višave.

Ta pomembna ugotovitev pa ne zgradi samo zdravih temeljev v prepoznavanju, občutenju in razumevanju vašega podjetja in tega kar ponuja, ampak je to tudi osnova za vse nadaljnje etaže vaše hiše, kot so poslovni model, strategije, načrti in na koncu izvedba vsega tega, kar se je zgradilo pod njo. Vse je namreč povezano in sloni na močnejši in širši prejšnji etaži oz. temelju. In zato je še toliko bolj pomembno, da vsi zaposleni razumejo in se poistovetijo s poslanstvom podjetja.

Vizija podjetja mora biti mogočna in s tem dajati motivacijo vam in vsem zaposlenim. Za razliko od poslanstva, ki je usmerjeno predvsem k potencialnim kupcem oz. k okolju podjetja, pa vizija govori o lastnih ciljih podjetja. Kaj želite dolgoročno doseči? Želite postati najboljši lokalno, v regiji, globalno? Morda le v svoji dejavnosti? Ali pa želite biti med najboljšimi tremi, petimi, desetimi? Ni bistveno, glavno je, da z vizijo začrtate tisti dolgoročni, morda celo na videz nedosegljivi cilj, ki bo vašim zaposlenim in vam dajal moč pri poslovnih podvigih.

Poslanstvo in vizija vas torej venomer spominjata na to, zakaj delate to, kar delate, in kam želite priti. To sta najmočnejša motivatorja v vašem podjetju. Če ju imate seveda definirana in če sta pravilno komunicirana tudi znotraj podjetja. In to komunicirana vsem, od lastnika, direktorja, vodij, tržnikov, kadrovikov, finančnikov, tehnikov in drugih, pa vse tja do podpornih zaposlenih, kot so čistilke in varnostniki.

Ali dovolj močno komunicirate vaše poslanstvo skozi vaše trženjske aktivnosti navznoter in navzven?

To je namreč pomembno za vse nadaljnje aktivnosti v podjetju, ki se lahko potem tudi lažje samoorganizirajo in delujejo čim bolj samoiniciativno, saj so veliko bolj usklajene s temeljnim poslanstvom in vizijo, torej bistvom podjetja. Dejansko se poslanstvo in vizija podjetja tako vgrajujeta v razmišljanje in občutenje vseh zaposlenih, pa tudi (potencialnih) kupcev. Na temelju tega, zakaj podjetje dela to, kar dela, namreč zgradite najprej poslovni model, v katerem poiščete in predstavite natanko tiste rešitve za ključne probleme, specifične za določen segment kupcev. V poslovnem modelu opredelite tudi, kako boste to izvajali in kaj vse morate upoštevati, da boste to lahko izvajali.

Ko vam je jasen vaš poslovni model, se lahko lotite strategije, ki je izpiljen poslovni model in širša slika z vidika načina izvedbe. Kako boste torej zdaj dosegli vaše cilje, z vizijo vred? Za strategijo si je bolje vzeti nekoliko več časa, ker bo ta temelj za izdelavo načrta izvedbe, le-ta pa podlaga za samo izvedbo. Bolj ko je strategija stabilna in premišljena, bolj natančen bo lahko načrt in tem bolj učinkovita, prodorna in uspešna izvedba. In tako je krog sklenjen oz. hiša zgrajena.

To je hiša uspeha. Hiša, ki upošteva temeljne naravne zakone gravitacije. Vse namreč gravitira v nek center in v podjetju ta center predstavlja poslanstvo, ki mora prežemati vse pore podjetja in njegovega poslovanja. In šele ko se to zgradi, lahko vaš posel spet dobi krila.

Želim vam čim bolj bombastične cilje in namene, predvsem pa, da jih čim hitreje in lažje uresničujete.

Na vašo izjemno rast.

 

 

 

STRANKE PRAVIJO

Romana Mavrič
direktorica podjetja Avtoplas (PAKEND)

Z našim podjetjem Avtoplas smo se znašli na prelomni točki in pred velikimi izzivi, ki so več let terjali izredne napore in dolge ure nas vseh v vsakodnevnem poslovanju. Še sami ne vemo, kdaj je naše podjetje preraslo našo organiziranost. Aljoša nam je pomagal pri vzpostavitvi nove organizacije in blagovne znamke PAKEND. Z njegovo pomočjo smo optimizirali naše ključne poslovne procese in uvedli tržne strategije, prilagojene našim potrebam. Aljoša nas je strateško usmerjal v izvedbo, nas obenem izobraževal in nam pomagal pri ključnih odločitvah, tako da smo rešitve sproti hitro in učinkovito uvajali v naše poslovanje. Tako smo v manj kot pol leta na novo zadihali, se razbremenili stalnih nadur in dosegli kar 118-% letno rast dobička.

Barbara Čelan
ustanoviteljica, Društvo Svetloba srca

Na sestanek z Aljošo sem se naročila, ker sem želela začeti početi stvari v življenju, ki me veselijo. Imela sem zgolj nepopolno oblikovano idejo o ponujanju storitev, ki bi ljudem izboljševale počutje. Aljoša mi je to idejo pomagal razširiti ter spremeniti v delujoč poslovni model in kmalu zatem tudi v posel. Poleg tega mi je Aljoša pomagal nastaviti temelje moje strategije prodaje in trženja, da sem se lahko takoj posvetila izvedbi. Aljoša me je tudi spremljal in usmerjal skozi napredek ter me pri tem še dodatno motiviral.